Kolej ceket çeşitleri günümüz sokak stilinin en önemli bileşenlerinden biri. Hemen her yaş grubunun ilgi gösterdiği bu ürünler silüete daha sportif bir görünüm kazandırıyor. Ürünlerde yün, deri, kanvas, süet veya sentetik malzemeler kullanıldığı için çeşitlilik oldukça fazla. Bu durum temizlik yöntemlerine de yansıyor. Kolej ceket nasıl temizlenir diye merak ediyorsanız aradığınız bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.
Farklı kumaş ve materyal türlerinden üretilen kolej ceketler özenle korunması ve temizlenmesi gereken ürünlerdir. Bu ürünlerin bir kısmı makinede veya elde yıkamaya uygundur. Bir kısmının temizliği için ise sadece kuru temizleme uygundur. Dolayısıyla kolej ceketin türü ve özellikleri doğru temizlik yöntemi seçiminde esas belirleyicidir. Bu konuda sorun yaşamamak için ürün seçimine dikkat etmelisiniz. Sizin için en uygun ürünü seçmenizde kolej ceket seçiminin püf noktaları işinize yarayabilir.
Giyim ürünlerinin iç kısımlarında yer alan etiketlerde temizlik talimatları vardır. Bu talimatların amacı, ürünü temizlerken deformasyona karşı korumaktır. Kolej ceket çeşitlerinin hem bedeni hem de rengi yanlış yıkama şekillerinden dolayı zarar görür. Kolej ceket nasıl temizlenir diye merak edenler bunu unutmamalı. Yanlış temizlik şekilleri nedeniyle ürünler bazen çok zarar görür. Bu yüzden ürünün kullanım talimatlarını okumadan temizlik konusunda herhangi bir aksiyon almamalısınız.
Kolej ceketiniz elde yıkama için uygun ise bu yöntemi tercih edebilirsiniz. Elde kolej ceket temizliği için gerekli malzemeler ılık su, hassas çamaşırlar için sıvı deterjan, geniş bir temizlik leğeni, yumuşak uçlu temizlik fırçası ve sünger şeklindedir. Malzemeleri hazırladıktan sonra kolej ceket temizliğine ilk olarak zorlu kirlerden başlamalısınız. Bunları temizlemek için ılık suda bekletme ve kirleri yavaşça silme yöntemini izleyebilirsiniz. Ceket üzerinde leke varsa bu durumda hassas leke sökücü kullanabilirsiniz.
Ceket üzerindeki zorlu kirler veya lekeleri temizlerken uygulama sırasında acele etmemelisiniz. Yapacağınız sert ve ani hareketler ceketin zarar görmesine neden olur. İyi bir leke temizleyici kullanırsanız bu konuda sorun yaşamazsınız. Ceketinizin eğer renginin atmasından endişe ediyorsanız ılık su yerine soğuk su tercih edebilirsiniz. Böylelikle ceket kumaşındaki renk pigmentleri daha az zarar görür. Yün ve benzeri hassas dokular üzerinde ise fırça yerine temizlik süngerini tercih edebilirsiniz. Kolej ceket nasıl temizlenir diye merak edenler bu yöntemler sayesinde daha başarılı sonuçlar elde eder.
Elde kolej ceket yıkarken geniş bir çamaşır leğeni kullanmanızda yarar var. Leğene ılık veya soğuk su koyduktan sonra hassas çamaşırlar için uygun bir sıvı deterjan ekleyin. Suyu karıştırdıktan sonra ceketi içine bırakın. Temizlik sırasında tüm hareketleriniz yavaşça olmalı. Küçük hareketlerle ceketi çevirdiğinizde üzerindeki kirler çözünecektir. Ceketi suyun içinde yaklaşık 15 dakika bekletmeniz kirlerin çözünmesi için daha faydalı olacaktır.
Bu işlemin ardından durulama ve süzdürme işlemine geçebilirsiniz. Durulama işlemini de tıpkı yıkama işleminde olduğu gibi küçük ve nazik hareketlerle gerçekleştirmelisiniz. Ceketinizdeki deterjanın tümüyle çıkmasının ardından durulamayı tamamlayabilirsiniz. Fakat kesinlikle sıkma yapmamalısınız. Çünkü sıkma hareketi ceket üzerindeki hassas dokuların zarar görmesine neden olur. Kolej ceket nasıl temizlenir diye merak edenler bu noktaya özellikle dikkat etmeli. Ceketinizdeki fazla suyu boşaltmak için süzdürme işlemi yaptıktan sonra kalan suyu almak için temiz bir havlu kullanabilirsiniz. Ardından kolej ceketinizi düz bir yüzeye sererek oda sıcaklığında kurumaya bırakabilirsiniz.
Kolej ceket çeşitleri makinede yıkama için uygun ise elde yıkama yerine makinede yıkama seçeneğini kullanabilirsiniz. Ürünün temizlik talimatlarında sadece elde yıkama veya kuru temizleme şeklinde bir ifade yoksa ürün makinede temizlik için uygun özellikte demektir. Su sıcaklığı için ise genellikle 30 derece uygundur. Kolej ceket temizliği hakkında bu bağlamda ilk ve en önemli bilgiler etiketin üzerindedir.
Kolej ceketinizi makinede temizlemeden önce yıkama işlemine hazırlamalısınız. Bu noktada ilk olarak ceplerinizi kontrol etmelisiniz. İçinde bir şey kalmadığından emin olduktan sonra leke kontrolü gerçekleştirebilirsiniz. Eğer leke varsa makinede kolej ceket temizliği yapmadan önce bu lekeyi temizlemelisiniz. Aksi durumda kolej ceketiniz makineden yeterince temiz şekilde çıkmaz. Leke temizliğinin ardından ürünü makineye atmadan önce ters çevirmenizde de yarar var. Bu sayede renk atması ve benzeri sorunlarla karşılaşma ihtimali azalır.
Elde kolej ceket yıkama yönteminde olduğu gibi makinede yıkama yönteminde de hassas sıvı çamaşır deterjanı çeşitlerini tercih etmelisiniz. Çünkü bu ürünler dokuların zarar görmesini ve renk kaybını önleyici özelliktedir. Bu noktada makine programı seçimi ve tahliye seçenekleri de önemlidir. Program seçiminiz mutlaka hassas program şeklinde olmalı. Sıkma şeklinde ise sıkmadan tahliye yöntemini tercih edebilirsiniz. Kolej ceket nasıl temizlenir diye merak edenler makinede yıkama şeklinde sıkma programına da dikkat etmeli.
İşlemin ardından kolej ceketinizi makineden aldığınızda kalan sular yere damlayabilir. Bu yüzden kalan suyu tam olarak süzdürmek için ceketinizi küvet kenarında bir süre daha bekletebilirsiniz. Kurutma işlemi için ise asma yöntemini değil serme yöntemini tercih etmelisiniz. Ceketinizi çamaşır kurutma askısına asarak değil üzerine sererek daha iyi bir kurutma yöntemi uygulayabilirsiniz.
Kolej ceket nasıl temizlenir diye merak edenler ceket üzerindeki leke temizliğinin nasıl yapılması gerektiğini özellikle merak edebiliyor. Severek satın aldığınız mevsimlik bir kolej ceket maalesef leke nedeniyle kötü bir hale gelebilir. Daha da kötüsü ise leke temizliği sırasında ürüne zarar vermektir. Ki bu durumda yeni bir ürün satın almaktan başka bir seçenek kalmaz. Peki kolej ceketteki lekelerden kurtulma yöntemleri nelerdir?
Bir ürünün kuru temizlemeye gönderilmeden önce bilinmesi gereken en önemli nokta, hangi kumaştan üretildiğidir. Çünkü yün, polyester, sentetik, suni kumaş veya deri kolej ceket için temizlik yöntemleri farklıdır. Hangi kolej ceketin elde veya makinede yıkanabileceği ya da kuru temizlemeye götürülmesi gerektiğini anlamanın en kolay yolu ürün etiketine bakmaktır. Kolej ceket nasıl temizlenir diye merak edenler bunu unutmamalı.
Polyester bazlı kolej ceketleri kuru temizleme gerektirmez. Bu ürünleri ters çevirerek makinede 30 derecede yıkayabilirsiniz. Oysa deri kolej ceket çeşitleri elde ya da makinede yıkama için uygun değildir. Bu ürünler için sadece kuru temizleme yöntemini kullanmak gerekir. Aksi durumda üründe deformasyonlar oluşur.
Yazımızda son olarak kolej ceketin ütülenip ütülenmeyeceği konusunu da kısaca ele almak istiyoruz. Kolej ceket nasıl temizlenir diye merak edenler ütü konusunu da öğrenmek istiyor. Aslına bakarsanız kolej ceket çeşitleri ütü gerektirmeyen ürünlerdir. Ancak bu durum tüm kolej ceketleri için geçerli değildir.
Ceketiniz kuruduktan sonra üzerinizde şekil almamasından rahatsız oluyorsanız ütü yönteminden yararlanabilirsiniz. Fakat ütünüzün sıcaklığının kesinlikle düşük olması gerekir. Ayrıca rengi ve dokusunun zarar görmemesi için ütü bezi veya temiz bir bez kullanmanızda da yarar var. Daha güzel sonuçlar için ise ceketinizi ters çevirerek ütüleme seçeneğinden yararlanabilirsiniz.